Het Nationale Tapijtmuseum Latif Karimov

Het Nationale Tapijtmuseum Latif Karimov bevindt zich in Bakoe, Azerbeidzjan. 
De verzameling toont de schatten van Azerbeidzjaans vakmanschap. Naast tapijten zijn ook andere vormen van handwerk te zien, zoals zadeltassen en paardendekens.

De directrice van Het Nationale Tapijtmuseum Latif Karimov of Het Staatsmuseum van Azerbeidzjaanse Tapijten en Toegepaste Decoratieve Kunst is Mevrouw Roya Taghiyeva. Zij publiceerde in 1999 een in het museum verkrijgbaar boek over de collectie.
Het museum, vernoemd naar Latif Karimov, een bekende tapijtmaker, ook in Iran waar hij lange tijd woonde en werkte, heeft om en nabij de 10.000 objecten, waaronder behalve tapijten ook traditionele kleding, juwelen, schoenen, koperen goederen als kannen, kroezen, borden en theeketels.

Het museum was sinds 1967 gevestigd in een vroegere moskee in Ichari Shahar (De Binnenstad), bekend als de Vrijdagmoskee, uit de 15e eeuw en gerenoveerd eind 19e eeuw. Gedurende de Sowjetperiode is de moskee gesloten geweest, maar niet afgebroken, zoals vele andere in Bakoe. De Vrijdagmoskee is weer als gebedsruimte in gebruik.

Het museum draagt de naam van Latif Karimov (1906-1991), die de collectie in 1967 tot stand bracht. Karimov was een geleerde en tapijtmaker die nauwgezet studie maakte van de geschiedenis van de Azerbeidzjaanse tapijten en 144 stijlen in kaart bracht, gebaseerd op geografische regio´s, steden en dorpen.
Hij heeft een onderverdeling gemaakt in 4 regionale groepen:(1) Kuba-Shirvan (met inbegrip van Bakoe); (2) Ganja-Kazakh; (3) Karabakh ( inclusief Shusha en Jabrayil); en (4) Tabriz ( Provincie Oost-Azerbeidzjaan, Iran mét de tapijtstijlen van Ardabil, Iran). Elke school heeft haar eigen karakteristieke kenmerken en kleuren, en voorbeelden zijn te zien in het museum. Vooral de symmetrie en het naast elkaar plaatsen van kleuren vallen op.
Karimov is geboren in Shusha, maar is in 1912 met zijn familie gevlucht naar Mashhad, Iran. In zijn jeugd kreeg hij inspiratie door het zien van prachtige tapijten die hij zag en hij hielp zijn moeder vaak om ze te weven.

In 1934 maakte hij zijn meesterwerk, een portret van Ferdowsi – een ornamentaal tapijt opgedragen aan de 1000e verjaardag van de dichter – tentoongesteld in 1937 op een internationele expositie in Parijs.
Later, als directeur van de Faculteit Tapijtweven van de Azerbeidzjaanse Academie van Wetenschappen, werd Karimov een expert op het gebied van de tapijtweefkunst en hij schreef een driedelig werk met de titel “Azerbaijan Carpet.”

Het Nationale Tapijtmuseum.
Dinsdag-Zondag: 9.00 tot 18.00 u.